Folytatás

2. rész

Miért nem élünk alkotó elemünk szerint?

Én azt gondolom, azért nem találjuk alkotó elemünket, mert azt sem tudjuk, hogy keresni kell. Elfogadjuk azt a kategóriát, amibe a család, az iskola, vagy saját magunk besoroltuk magunkat és megalkuszunk azokkal a tevékenységekkel, amik jutnak nekünk. Hangoztatjuk, hogy mi nem tudunk ezt meg azt, nem vagyunk olyan ügyesek, mint a szomszéd gyerek vagy az osztály legjobbja. Elhisszük a gondosan kialakított képet saját korlátainkról és képességeinkről, és már csak ezen a kis körön belül gondolkodunk. Eszünkbe sem jut alkotó elemünket keresni, hiszen pontosan tudni véljük, mire vagyunk képesek. Az ilyen kategorizálásban sajnos élenjárnak az iskolák is, ahol az érdemjegyek alapján határoznak meg minket. Ráerősít még a szülő, a szomszéd, sőt anya munkatársa is, míg végül kialakul az az elképzelés, amit már gyerekként is elhiszünk magunkról. Ha ebbe bele is törődünk, akkor beszűkült önképünk állandó kétségeket szül és mentségként szolgál majd unalmas életünkre.

De te biztosan nem szeretnéd, hogy így legyen! Kétségek helyett bátor és kreatív felfedező útra van szükséged. Vágjunk hát bele és nézzük meg mit tehetsz Te az ügy érdekében!

Figyelj oda érzelmi állapotodra!

Az első és legfontosabb teendőd, hogy mostantól kezdve oda kell figyelned érzelmi állapotodra. Ez azt jelenti, hogy ébredéstől elalvásig a nap minden órájában figyeled magad és azt, hogy mit érzel pontosan napi tevékenységeid végzése során. Egy percig se hidd, hogy normális dolog, ha folyton pocsékul érzed magad! Az igazi az lenne, ha megfigyeléseidet le is jegyeznéd, mert úgy könnyebb lesz később rendezgetni az érzelmeket és szelektálni a rosszkedv-csinálókat. Vegyél vagy rajzolj egy egyszerű órarendet, amibe ezentúl nem tantárgyak, hanem tevékenységek és a hozzá tartozó érzelmek fognak szerepelni. Az írásom végén találsz hozzá egy mintát. De egy üres lap is megteszi.

Ha most azt mondod magadban, én bizony nem fogok írogatni, mert semmi kedvem hozzá, akkor megértelek. Mégis arra kérlek, hogy tedd meg, mert ez az egyetlen módja, hogy feltérképezzük, mennyi időt töltesz számodra megnyomorítóan rettenetes, szimplán pocsék vagy szuper-élvezetes dolgokkal. Szerintem két hét – egy hónap elegendő lesz rá, szóval nem akkora munka. Lényeg, hogy szerepeljen rajta minden, amivel általában telnek a napjaid és rendelj hozzá mindegyikhez egy vagy több érzést! Próbáld meg pontosan meghatározni, hogy érzed magad az adott cselekvés során. Segítségül írok néhány kategóriát, amibe besorolhatod az érzéseidet.

 

Rossz érzések, kezdve a legrosszabbal  Jó érzések, kezdve a legkevésbé jóval
megnyomorítóan rettenetes, megalázó elmegy, nincs vele bajom
megnyomorítóan rettenetes, félek tőle, izgulok miatta, nagyon nehezen megy általában egész jól érzem magam, bár nem igazán az én világom, nem nagyon érdekel
rettenetes, utálom, nem nekem való sokszor érdekes, odafigyelek, de csak ennyi
fárasztó, rengeteg energiát vesz el, behisztizek tőle egész érdekes, néha azon kapom magam, hogy belefeledkezem
borzasztóan idegesít, hogy ezzel telik az időm jól érzem magam közben, kellemes számomra
szimplán pocsék, értelmetlen, unom, alig várom a végét leköt, érdekes, motivál, szívesen foglalkozom vele
unalmas, majd elalszom, szerencse, hogy csak kevés van belőle nagyszerűen érzem maga, élvezem, bár több időt tölthetnék vele!
kibírom, de tudnék mást csinálni helyette imádom, feldob, kikapcsol, jobbá teszi a napomat
elég gáz, de túlélem, tudom, hogy muszáj Annyira belemerülök, hogy észre sem veszem, mennyi idő telt el. Egész nap tudnám csinálni. Úgy érzem, ezt nekem találták ki. Megelégedéssel tölt el.

 Természetesen sok más meghatározás létezik, azt írd, amit érzel. Hogy átláthatóbb legyen, írd a rossz dolgokat sötét színekkel, a jókat pedig vidám, élénk színekkel!

Ha ezzel megvagy, lesz pár telefirkált lapod, amikre rápillantva rögtön láthatod, melyik színből van a legtöbb. Ha nagyon sok a sötét, akkor kezd kirajzolódni, miért is vagy lehangolt általában.

Akinek az ideje nagy része számára utálatos dolgokkal telik, az csupán akkor lehet elviselhető állapotban, ha akad egy olyan tevékenység, amivel kárpótolja magát. Erről beszéltem a bevezetésben: ilyenkor azon kapod magad, hogy 2 órája szünet nélkül bámulod a közösségi média oldalakat, órák óta nézel értelmetlen YouTube videókat, fél éjjel lógsz egy számítógépes játékon, felesleges ruhákat rendelsz, amiket azután visszaküldesz stb. Ez utóbbiak bizonyára vidám színekkel szerepelnek a lapjaidon, hiszem ezekbe menekülsz a sok sötéttel jelölt dolog elől, de nagy valószínűséggel az alkotó elemed nem itt keresendő.

Nagyjából látod tehát, milyen arányban szerepelnek élvezetes és utálatos tevékenységek az életedben. A legfontosabb kérdés pedig: írtál-e olyasmit, amibe annyira belemerülsz, hogy elfeledkezel mindenről és akár egész nap is tudnád csinálni? Amennyiben nem egy kompenzáló pótcselekvésről van szó, előfordulhat, hogy ő lesz az alkotó elemed. Nagyon szerencsés vagy, ha van ilyen a lapjaidon és megfelelő mennyiségű időt tudsz eltölteni vele!

Kiderülhet az is, hogy már megvan a számodra ideális tevékenység, csak nem jut rá elegendő időd. Talán ezen lehet a legkönnyebben változtatni, később erről is lesz szó.

Ha egyáltalán nincs semmi, amivel szívesen töltöd az idődet, akkor itt az ideje keresni, különben előbb-utóbb eluralkodik rajtad a közöny, majd az elkeseredés.

Akárhogy is néz ki a papírra vetett „érzelem-térképed”, a következő feladat mindenképpen egy kis matek lesz. Próbáld meg kiszámolni, hogy a felsoroltakból mi mennyi időt vesz igénybe, azaz milyen arányban történik veled nagyon rossz, kicsit rossz, nagyon jó vagy kicsit jó. Ez egy meglehetősen unalmas része a dolognak, de ha nagyjából tudod, alkalmanként mivel mennyi időt töltesz, akkor csak össze kell adogatni őket és megkapod az eredményt mondjuk egy hétre, vagy egy hónapra. Erre is találsz egy mintát a mellékletek között.

Amikor ezzel is elkészültél, állítsd őket sorrendbe! Íme életed térképe! Nézd át alaposan és gondolkodj el rajta, tetszik-e neked, amit látsz!

Biztosan az az alkotó elemem, amivel legszívesebben foglalkozom?

A válasz egyértelműen: nem. Meg kell ugyanis különböztetni a pótcselekvéseket az igazán kreatív, értelmes és hosszútávon is gyümölcsöző tevékenységektől. Honnan tudhatod, mikor melyikről van szó? Nem fogod elhinni, de ezt sem nehéz megállapítani.

A pótcselekvések csak ideiglenesen hoznak megkönnyebbülést és addig hatnak rád pozitívan, amíg végzed őket. Amint befejezted, kezdődik a jól ismert unalom, jön a hiányérzet, vagy felébred benned a lelkiismeretfurdalás, amiért megint órákat toltál el értelmetlen dolgokkal. Ha már függő vagy és teljesen beszippantott a pótcselekvésed, (mint például sok serdülőt a számítógépes játékok vagy a közösségi média) akkor állandó nyugtalanságot és elégedetlenséget érzel, ha nem csinálhatod. Lassan minden közömbössé válik, vagy minden mást utálni fogsz, ami nem engedi, hogy pótcselekvésedbe menekülj. A mániádon kívüli világban a teljesítményed romlik, és ellenségként tekintesz a valóságra. Ennek semmi köze alkotó elemedhez, mert annak pont az ellenkező hatást kellene elérnie.

Ha alkotó elemed szerint tevékenykedsz, akkor annak befejezése után is nyugodt maradsz, kiegyensúlyozott leszel és hosszú távon érzed jótékony hatását. Mivel elégedettség tölt el, így hétköznapi életed teendőit is könnyebben, gyorsabban végzed. Legbelül érzed, hogy minden rendben van és nem dühít állandóan, hogy feladataidat is el kell végezned. Ezt a tevékenységet soha nem kíséri ideges nyugtalanság vagy lelkiismeretfurdalás, minden tekintetben pozitív hatást gyakorol az életedre.

Általában világosan megkülönböztethető egymástól ez a kétféle cselekvés. Ezért most az a feladatod, hogy megállapítsd, hová sorolod a listádon szereplő, nagyon sok időt igénybe vevő és kellemesnek minősített tevékenységeidet. Ez egy kritikus pont, légy őszinte magadhoz és ismerd el, ha pótcselekvésről van szó! És természetesen van számtalan kellemes időtöltés, amit nem sorolunk sehová, csak csináljuk őket. Legyen belőle jó sok és csináld őket!

Most pedig próbáld meg kideríteni, szerepel-e alkotó elemed a listán! Hogy mi lehet egyáltalán az ember alkotó eleme, arra képtelenség választ adni, mert bármi lehet a világon. A könyveléstől a festészetig, a takarítástól a repülőgép vezetésééig, a zenéléstől az építészetig, a kosárfonástól a bélyeggyűjtésig bármi, amire ráillik a fenti leírás. És persze csak olyan dolog lehet, amivel másoknak nem ártunk. Ha olyanban leled örömödet, ami másoknak fájdalmat, vagy kárt okoz, akkor sürgősen fordulj szakemberhez!

Abból indulok ki, hogy még nem találtad meg alkotó elemedet, hiszen azért is olvasod ezt az irományt. Viszont most már van egy nagyon hasznos listád arról, hogy alakulnak a napjaid és mit kellene változtatni rajta.

Az írás további részein még dolgozom, folyamatosan készülnek. Örülök, hogy eljutottál eddig az olvasásban! Látogass vissza az oldalamra és keresd a folytatást! Hidd el érdemes, még sok érdekességet tartogatok számodra! ♥