Az öt tibeti jógyagyakorlat

Napi 15 perc az egész. Könnyű megtanulni. Viszont megváltozik tőle az életed. Első alkalommal minden gyakorlatot csupán háromszor kell ismételned. Majd hetente kettesével emeld a gyakorlatszámot míg el nem jutsz egészen 21-ig. Azután örökre így marad, csak te fogsz közben változni. Csodás átalakulásban lesz részed, ha beilleszted napi rutinodba az öt tibeti jógagyakorlatot. Mindegyik gyakorlat számtalan belső szervre és folyamatra gyakorol kedvező hatást, nem sorolom fel őket, mert úgysem olvasnád végig. (De ha érdekel, keress rá a neten!) Amit biztosan mondhatok, hogy elmúlnak az ízületi fájdalmaid, újraélednek soha nem használt izmaid, átalakul a tartásod, izmosabb és karcsúbb lesz az alakod. Javul a közérzeted, nő a vitalitásod, eltűnik a narancsbőr és a ráncok egy része. Jól fogod érezni magad a bőrödben.

Egyetlen apró nehézséget kell leküzdened: rá kell szoknod! Az életed részévé kell tenned és tényleg minden nap végig kell csinálnod a gyakorlatsort. Leghasznosabb, ha reggel ébredés után csinálod, még a kávé és egyéb rituálék előtt. De ha reggel zombi vagy, bármely napszakban végezheted, csak csináld! Én másfél éve minden reggelemet ezzel indítom, ma már el sem tudom képzelni másképp. Így melegítek be a rám váró nehézségek legyűréséhez és még a kávé is jobban esik. Ha elszánod magad, két dolgot feltétlenül tarts be: ne akard egyből 21 gyakorlattal kezdeni, hiszen pont a fokozatosságban rejlik a titok, így tudsz könnyen rászokni. És pihenj egy fél percet minden gyakorlat után, hanyatt fekve a padlón, vagy sarokülésben előrehajolva, homlokod érintse a talajt! És akkor jöjjenek a gyakorlatok:

Első rítus

Álljunk alapállásba, emeljük karunkat oldalsó középtartásba, és forogjunk az óramutató járásával megegyező irányba. Ha végeztünk, álljunk meg mozdulatlanul, kezünket tegyük össze imádkozó tartásba a testünk előtt, és nézzünk a hüvelykujjainkra amíg teljesen el nem múlik a szédülés.

Második rítus

Feküdjünk hanyatt, kezünket tegyük szorosan a test mellé tenyérrel lefelé. Emeljük meg a fejünket és a páros lábunkat egyszerre, állunkat szorítsuk a szegycsonthoz! Majd térjünk vissza fekvésbe. Emeléskor szívjuk be a levegőt, visszaengedés közben fújjuk ki a levegőt.

Harmadik rítus

Térdeljünk egy puha szőnyegre, felső testünk maradjon egyenes, lábujjunkkal támaszkodjunk a talajon, fújjuk ki a levegőt, fejünket hajtsuk előre, állat szorítsuk a szegycsontra. Szívjuk be a levegőt, vállunkat engedjük hátra, kezünkkel támaszkodjunk a combtőnél. Lassan hajoljunk hátra amennyire tudunk, fejünket lazán engedjük hátra. Majd lassan térjünk vissza a kiinduló helyzetbe és fejünket hajtsuk előre.

Negyedik rítus

Üljünk nyújtott ülésbe, lábunkat nyissuk kis terpeszbe. Kezünket tegyük a csípőnk mellé két oldalt, előre néző ujjakkal. Fújjuk ki a levegőt, fejünket hajtsuk előre, állunkat szorítsuk a szegycsonthoz! Szívjuk be a levegőt és emeljük a csípőnket egészen vízszintesig, fejünket lazán engedjük hátra. Majd lassan engedjük le a csípőnket és térjünk vissza a kiinduló helyzetbe.

Ötödik rítus

Helyezkedjünk el fekvőtámasz helyzetben, hasunkat engedjük le, fejünket hajtsuk hátra, fújjuk ki a levegőt. Szívjuk be a levegőt és szép lassan, hullámzás szerű mozdulattal emeljük fel a csípőnket és felfelé néző popsival formázzunk egy háztetőt. Talpunk maradjon a földön, hátunk és lábunk egyenes. Majd emeljük meg a sarkunkat és testsúlyunkat kissé előre tolva térjünk vissza a kiinduló helyzetbe. Most is egy hullám szerű mozdulatot végzünk, ami az egész gerincet átmozgatja.

Sok sikert, kellemes jógázást és jó egészséget kívánok!

Varga Mónika