Üdvözöllek a személyiségtípusokról szóló szerdai írásaim olvasói között. Ha még nem olvastad az első három részt, klikk ide: https://hozdkiazellenorzot.hu/szemelyisegtipusok/

A korábbi írásokban 9 nagy személyiségtípusról beszéltünk, amelyeket hármas csoportokba osztottunk aszerint, hogy érzelmeiké, gondolataiké vagy ösztöneiké-e az irányító szerep életükben. Az első csoportot (Érző triász) a múlt héten tárgyaltuk, most a Gondolkodó triász három típusa következik, a Vizsgálódó, a Lojális és a Rajongó.

Az egészséges Vizsgálódók (Gondolkodó triász, 5. típus) a leginkább lényeglátók az összes személyiségtípus közül. Az egészséges Ötösök kiválóan ismerik környezetük bizonyos részleteit és ragyogó, eredeti megoldásokat találnak ki. Az átlagos Ötösök viszont szívesebben foglalkoznak a gondolkozással, képzelődéssel, mint a cselekvéssel, így elvesznek gondolataik útvesztőjében, miközben lehetőségeik egyre fogynak. Az egészségtelen Ötösök a túl sok képzelődés hatására teljesen elszakadhatnak a valóságtól és több problémát teremtenek maguknak, mint amennyit megoldanak. Végül már képtelenek különbséget tenni a valóság és a képzelet, az igaz és hamis között.

Az egészséges Lojálisok (Gondolkodó triász, 6. típus) fő erősségei a rendszeres gondolkozás és a problémák előrelátásának képessége. Ha az egészséges Hatosok tesznek valamit, az mindenkinek előnyére válik. Hűséges barátként elkötelezettséget éreznek mások iránt és ugyanezeket a tulajdonságokat keresik másokban is. Az átlagos Hatosok viszont túl gyakran várnak engedélyt a cselekvésre kívülről, egy olyan tekintélytől, amely megmondja nekik, mi a teendő. Szinte mindig bizonytalanok önmagukban, kivéve, ha a tekintély az ő oldalukon áll. Néha mégis úgy érzik, hogy fel kell lépniük a tekintéllyel szemben, mert csak így bizonyíthatják függetlenségüket. Az egészségtelen Hatosok hajlamosak a szorongásra, a kisebbségi érzésre, a biztonságérzet elveszítésére, s így önpusztító módon pont azokat a következményeket idézik saját fejükre, amelyektől leginkább félnek.

Az egészséges Rajongók (Gondolkodó, 7. típus) fő erőssége rendkívül gyors és mohó elméjük, ami lehetővé teszi számukra, hogy sokféle dologban legyenek képesek kiemelkedő teljesítményre. Az egészséges Hetesek sugárzóan lelkesek a környezetükkel szemben és számos területen rendkívül gyakorlottá válnak. Az átlagos Hetesek gondolkozása azonban rendkívül csapongó, gondolataikat befejezetlenül hagyva máris egy következő témára ugranak tovább, szüntelenül új élmények és tapasztalatok után kutatnak. Emiatt mindenből többet csinálnak, de minél többet tesznek, annál kevésbé elégedettek. Állandóan el akarják foglalni valamivel az elméjüket, hogy így tartsák távol szorongásaikat. Szüntelenül attól félnek, hogy lemaradnak valamiről, ami élvezetesebb lehet annál, amit pillanatnyilag tesznek és mohón vágyakoznak több és több után. Az egészségtelen Hetesek pedig egocentrikussá válnak, szétszórt légvárépítőkké, akik irányítatlanul, gondolkozás nélkül csaponganak.

A Gondolkodó triász mindhárom típusának problémái a biztonságérzet hiányával és a szorongással kapcsolatosak, mindhárom típus egész lényét eltölti a félelem, vagy szorongás attól, hogy nem éreznek támogatást mások, vagy a környezetük részéről.

Bár ezek még nagyon szűkszavú leírások, mégis tartalmazzák a 3 típus legalapvetőbb jellemzőit. Ha úgy gondolod, a ma tárgyalt Gondolkodó triász három típusának egyike vagy, akkor most próbáld meg átgondolni, vajon az egészséges, az átlagos vagy az egészségtelen jellemzőket véled felfedezni magadon. Jövő héten az Ösztönös triász jellemzőiről lesz szó, a későbbiekben pedig tovább részletezzük mind a 9 személyiségtípust. Várlak jövő szerdán is a folytatással.

(Don Richard Riso és Russ Hudson Személyiségtípusok című könyve alapján)

Varga Mónika

A blog összes korábbi bejegyzését

itt találod