A csütörtöki ’Tudtad?’ írásai kizárólag szórakoztató céllal kerülnek a heti menübe. Csütörtökön már semmin sem kell elgondolkodnunk, elég, ha csodálkozunk egy kicsit. Honlapomhoz híven azért igyekszem olyan történetekkel szolgálni, amelyek az ember természete és viselkedése miatt érdekesek, furcsák, vagy meglepőek. Így kerül elsőként terítékre a kertek sokaságát díszítő, meglehetősen megosztó jelenség: a kerti törpe.

A kisgyermekek lelkesen csodálják, milliók vásárolják, mert másnál is látták a kertben, sokan pedig értetlenül állnak a törpe-hóbort előtt. Egy valami viszont legtöbbünkben közös: fogalmunk sincs, honnan ered ez a meglehetősen furcsa szokás. Hogy került a törpe a kertbe?

A válasz sokkal megdöbbentőbb, mint maga a kis piros sapkás figura a virágágyás közepén. 

A 17. századi Anglia gazdag nemes urai minden addigit felülmúló luxusban és fényűzésben éltek. Ahogy ma fogalmaznánk: „jó dolgukban azt sem tudták, mit csináljanak”, így a felvágásnak egy szokatlan módját eszelték ki. A palotáik köré varázsolt édenkertek buja növényzetét és végeláthatatlan pázsitját valódi emberekből álló, élő díszlettel egészítették ki. Egyszerűen felbéreltek random szegényembereket, hogy szerzetesnek vagy kelta papnak öltözve költözzenek be a kertjükbe és remeteként éljenek ott éveken át. A kemény munkából tengődő parasztemberek előtt tehát megnyílt az évszázad lehetősége, hogy a palotakertet díszítő hús-vér dekorációvá váljanak. Ha akkoriban létezett volna álláshirdetés, az valahogy így hangzott volna:

Nincs munkád? Kevés a pénzed? Változtass! Szegődj el kerti remetének! Nincs más dolgod, mint beköltözni a kerti lakba, vagy barlangba és leszerződni 7 éves remeteéletre. Követelmények: 7 éven át tilos mosakodni, hajat és körmöt vágni, és bárkivel beszélgetni.  Tilos továbbá bármilyen tárgyat birtokolni, kivétel egy matrac, egy homokóra és a Biblia. Feladatkör: megbízó igénye szerint időnként mezítláb körbe sétálni a kertben. Bérezés: 400-600 font évente.

Ekkora összegért akkoriban sokan boldogan hagyták nőni hajukat és körmüket, ameddig csak igény volt rá. Ez a bizarr hóbort nem tartott túl sokáig, a következő évszázad elejére a kerti remeték mind utcára kerültek. Teljesen azonban mégsem halt ki a fura szokás, csupán átalakult az élő díszlet. Az evolúció eredménye a mindenki által ismert, modern, sorozatban is gyártható kerti törpe, amely mind a mai napig kertek millióiból lesi az arra járókat.

Varga Mónika