SZEMÉLYISÉGTÍPUSOK

1. rész

Melyik személyiségtípus lehetek én?

Azzal az állítással ma már aligha vitatkozik bárki is, hogy minden emberi lény egyszeri és megismételhetetlen. Génjeinkben kódolt örökségünk és a környezeti hatások együtt alakítanak minket olyanná, amilyenek vagyunk, ráadásul egész életünk során folyamatosan alakulunk és változunk is.

2. rész

A személyiség csoportokba osztását és az egyének ennek megfelelő kategorizálását sokan teljesen értelmetlennek tartják, mások szerint egyszerűen csak lehetetlen vállalkozás. Annyiban jogos is a kételkedés, hogy nem létezik semmiféle végső, objektív igazság, amit végül önmagunkkal kapcsolatban megállapíthatunk és soha nem lesz százszázalékos eredmény, miszerint: Igen, én pontosan ilyen vagyok és ezután ezt és ezt kell tennem.

3. rész

A korábban említett 9 nagy személyiségtípus első hármas csoportjának jellemzőit ígértem folytatásként. Így most az Érző triász három típusáról lesz szó kicsit bővebben, amelyek a Segítő, a Motivátor és az Individualista.

4. rész

Az előző írásokban 9 nagy személyiségtípusról beszéltünk, amelyeket hármas csoportokba osztottunk aszerint, hogy érzelmeiké, gondolataiké vagy ösztöneiké-e az irányító szerep életükben. Az első csoportot (Érző triász) már tárgyaltuk, most a Gondolkodó triász három típusa következik, a Vizsgálódó, a Lojális és a Rajongó.

5. rész

Don Richard Riso és Russ Hudson ’Személyiségtípusok’ című könyve alapján, a kilenc fő személyiségtípust elemezgetjük. Az Érző triász és a Gondolkodó triász 3-3 tagját már nagyvonalakban felvázoltuk, most az Ösztönös triász három típusa következik: a Vezető, a Béketeremtő és a Reformer.

6. rész

Ha szerencsés vagy, korábbi öt írásom alapján már be tudtad sorolni magad valamelyik személyiségtípusba, legalábbis van már ötleted, melyikhez hasonlítasz a legjobban.