Ezúttal biztosra megyünk.

Ha szerencsés vagy, korábbi öt írásom alapján már be tudtad sorolni magad valamelyik személyiségtípusba, legalábbis van már ötleted, melyikhez hasonlítasz a legjobban. Első körben azt sejthettük meg, hogy a minket motiváló fő tényező alapján az Érző triász, a Gondolkodó triász, vagy az Ösztönös triász tagjai vagyunk-e, majd a 9 fő személyiségtípus között próbáltuk megtalálni magunkat. Én is veled együtt kezdtem a töprengést és hamar rájöttem, nem kis fába vágtam a fejszémet.

Először is, nyilvánvalóan nincs olyan ember a földön, aki kizárólag egy személyiségtípus tulajdonságaival rendelkezne. Azután az is előfordulhat, hogy két típus jellemzői egyenlő arányban illenek rád. A 9 alaptípus pedig 18 úgynevezett színezett személyiségtípusra bontható tovább aszerint, hogy a vele egy triászban lévő két szomszédja közül melyik „színezi” az alaptípusát. Még ez a szám is megháromszorozódik azáltal, hogy személyiségfejlődésünk egészséges, átlagos vagy egészségtelen szintjén tartunk-e éppen.

Ezen a ponton olyan összetetté válik a dolog, hogy laikusként képtelenség más embereket tovább segíteni az önmegismerés labirintusán. De semmi sincs veszve, mert két nagyszerű lehetőség áll rendelkezésre a továbblépéshez. Ha eddig eljutottál, érdemes lehet Don Richard Riso és Russ Hudson Személyiségtípusok című könyvét elolvasni és célzottan arra koncentrálni, ami rád vonatkozhat. Ez a rögösebb út, hiszen nagyjából mindössze 80 oldalt foglaltam eddig össze az 500 oldalas könyvből, és megértelek, ha egyedül nem vállalkozol a folytatásra.

A másik út viszont hihetetlenül gyors és egyszerű, csupán angolul kell hozzá tudni és 19 dollárt rááldozni. Előre mondom, hogy semmilyen kapcsolatban nem állok az alkotókkal, nem fűződik anyagi érdekem ahhoz, amiről írok. Kutatásaim során random bukkantam az alábbi oldalra: https://www.truity.com/test/enneagram-personality-test. A leírás szerint, az oldalt 2012-ben Kaliforniában hoztak létre, azzal a szándékkal, hogy a munkaerőpiac számára hatékony személyiségelemzést biztosítsanak. Mára heti százezer körül van az oldalt használók száma, és másfélmillió tesztjüket töltik ki havonta. Itt találtam meg az Enneagram tesztet, amely az említett könyv elmélete alapján elvégzi helyettünk a hosszú, fáradságos munkát.

Bátran állíthatom, hogy megéri a befektetést. A kérdőív kitöltése 15-20 percet vesz igénybe és ingyenesen megállapítja, melyik személyiségtípusba tartozol. Néhány alaptulajdonságot is megad, majd egy fiók létrehozása és 19 dollár elutalása után azonnal letöltheted a 19 oldalas részletes személyiségelemzést.

Miért ajánlom? Először is azért, mert én hónapokat foglalkoztam azzal, hogy megpróbáljam elemezni és besorolni magam, és a teszt szerint pontosan az a típus vagyok, amelybe sok bizonytalankodás után igyekeztem betuszkolni magam. A bizonytalankodás okai pedig szépen feltárultak, amikor a teljes elemzést elolvastam. Másodszor azért, mert ha őszintén kitöltöd a kérdőívet (ahogy én is tettem), nem egy rózsaszín, feljavított képet fogsz kapni, amit szeretnél, hanem igenis jönnek a gyomrosok és a „Jé, tényleg, lehetséges volna?” gondolatok. Harmadszor pedig azért, mert összefoglalja gyengeségeidet, erősségeidet és javaslatokat tesz, hogyan hozd ki magadból a legjobbat. Itt ért a legnagyobb meglepetés, ami meggyőzött, hogy nem véletlen egybeesések sorozatáról van szó. Én ugyanis korábban, kemény munkával azt is megfejtettem, melyik személyiségtípus irányába mozdulnék szívesen és régóta dolgozom is rajta. A rólam szóló elemzés pedig pontosan ezt az utat jelölte ki számomra.

Tudom, sokan legyintenek most elutasítóan arra hivatkozva, hogy tele van a net személyiségtesztekkel, humbuk az egész, valaki jó sok pénzt keres vele. Mások azért tiltakoznak, mert nem látnak mögötte semmiféle tudományos alapot. Az utóbbit talán megcáfolja az említett könyv, az előbbinek pedig sajnos van valóságtartalma, de én mégis azt hiszem, most találtam egy tűt a szénakazalban.

Ha önmagad alapos megismerése a célod, olvasd el előző 5 írásomat https://hozdkiazellenorzot.hu/szemelyisegtipusok/ , majd bátran töltsd ki a truity.com Enneagram tesztjét! Jó munkát hozzá!

Varga Mónika