Személyiségtípusok – 3. rész

Ha még nem olvastad az első két részt, klikk ide: https://hozdkiazellenorzot.hu/szemelyisegtipusok/

A korábban említett 9 nagy személyiségtípus első hármas csoportjának jellemzőit ígértem folytatásként. Így most az Érző triász három típusáról lesz szó kicsit bővebben.

Az egészséges Segítők (Érző triász, 2. típus) szeretettel teliek, jólelkűek, figyelmesek és készséggel segítenek másoknak. Képesek pozitív érzelmeket táplálni mások iránt. Az átlagos Segítők viszont azt akarják, hogy őket szeressék, ezért gyakran tolakodóak másokkal szemben. Birtokolni vágyóak, elfojtják érzelmeiket és attól szenvednek, hogy szükségleteiket nem képesek közvetlen módon kifejezni. Az egészségtelen Segítők becsapják magukat negatív érzelmeikkel, elsősorban a dühvel és a sértődöttséggel kapcsolatban. Azt akarják, hogy az emberek mindig jónak lássák őket, még akkor is, amikor másokat manipulálnak és önző módon viselkednek.

Az egészséges Motivátorok (Érző triász, 3. típus) erősségei az önmaguk jobbá tétele iránti vágy és a másokhoz való alkalmazkodás képessége. Az egészséges Hármasok a legtöbb helyzetben feltalálják magukat, nagyon érdekli őket a magas önbecsülés kialakítása és fenntartása. Mivel bizonyos társadalmilag nagyra értékelt tekintetben valóban csodálatra méltóak, képesek másokat is arra ösztönözni, hogy hozzájuk hasonlóvá kívánjanak válni. Az átlagos Hármasok viszont nagyon elszakadtak az érzelmeiktől és az egyéniségüktől. Elfojtják érzelmeiket, hogy jobb teljesítményt nyújthassanak és így megszerettessék magukat.  Az áhított sikerre és elismerésre való törekvés során elveszítik kapcsolatukat érzelmeikkel. Az egészségtelen Motivátorok gyakran ellenségesek és rendkívül rosszindulatúak lehetnek, ha nem kapják meg a csodálattal teli figyelmet, amire várnak.

Az egészséges Individualista (Érző triász, 4. típus) fő erőssége az intuitív önismeret. Az egészséges Négyesek érzelmeiket olyan módon tudják kimutatni és közölni, ami mások számára is lehetővé teszi, hogy közelebb kerüljenek saját érzelmeikhez. Az átlagos Négyesek viszont túlságosan is tisztában vannak érzelmeikkel – elsősorban a negatív érzelmekkel – visszahúzódnak és túlságosan is képzeletükbe menekülnek. Az egészségtelen Négyesek pedig rendkívül levertek, elidegenednek a többi embertől, állandóan önmagukkal kapcsolatos kétségeik és gyűlöletük miatt gyötrődnek. Ha nem bírják elviselni a valóságot, hajlamosak lehetnek öngyilkosságra.

Ha olvastad az előző két részt, talán nagyjából sikerült besorolnod magad a 9 személyiségtípus valamelyikébe. Ha úgy gondolod, az Érző triász három típusának egyike vagy, akkor ma próbáld meg átgondolni, vajon az egészséges, az átlagos vagy az egészségtelen jellemzőket véled felfedezni magadon. A későbbiekben a Gondolkodó és az Ösztönös triász jellemzőit részletezem majd. Várlak jövő szerdán is a folytatással.

(Don Richard Riso és Russ Hudson Személyiségtípusok című könyve alapján)

Varga Mónika